fbpx

Как може да се пестят енергия и пари от топлата вода за битови нужди?

Топлата вода – съвременна ежедневна необходимост на всяко домакинство

Независимо дали използвате електрически бойлер за подгряване на водата за битови нужди, ТЕЦ, газов бойлер или друг начин, осигуряването на топлата вода в дома е вторият по-големина разход от общите разходи за енергия на всяко домакинство.

Ако подгрявате водата с бойлер!

Ако използвате електрически или газов бойлер и той е на повече от 10 години, то бихте могли да помислите за неговата замяна с нов енергоефективен снабден с етикет за енергийна ефективност.

През последните 10-тина години производителите на бойлери инвестираха значителни средства за подобряване ефективността на водосъдържателите за да отговорят на все по-високите изисквания на потребителите.

С нов енергоефективен бойлер ще пестите от сметките за ток, респективно вашите пари, и не на последно място ще помогнете за опазване чистотата на въздуха в населеното място в което живеете!

Инвестицията в енергоефективен бойлер сега, ви осигурява икономии на енергия в следващите години през периода на неговия жизнен цикъл!

Друга причина да изберете нов икономичен бойлер е, че по този начин ще спестите потенциалните разходи за ремонт на стария бойлер, когато това стане неизбежно.

Ако сте на ТЕЦ?

Подгряването на водата от ТЕЦ е удобство за домакинствата, тъй като няма лимит на количеството топла вода, което може да се изразходи. Въпреки това обаче, ненужното разхищение на топла вода натоварва семейния бюджет и излишно генерира вредни емисии СО2 в атмосферата.

Осигуряването на топлата вода в многофамилните жилищни сгради се извършва от абонатна станция с помощта на циркулационна помпа. При не добре работеща и неефективна циркулационна помпа сметките за топла вода могат да се увеличат.

pump_tipstricks-minИзточването на голямо количество вода до достигане на подходяща температура се дължи в повечето случаи именно на неефективната работа на циркулационната помпа за топла вода, монтирана в абонатната станция.  Това количество топла вода, минава през водомера и се калкулира в сметките ви за топла вода.

Алтернативни методи за пестене на енергия за подгряването на водата за битови нужди

sun_tipstricks-minСЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ
Използването на слънчеви колектори е друг чудесен начин да пестите от сметките за ток, чрез използване на безплатната възобновяема енергия от слънцето. Когато това е технически възможно и икономически обосновано, монтирането на слънчеви колектори е един от най-добрите възможни варианти за затопляне на водата.

Още полезни съвети

# Използването на душ вместо вана е енергийно по-ефективно!
# Не допускайте течове на топла вода през крановете, последващото й затопляне ще ви струва пари!
# Не оставяйте топлата вода да тече, когато нямате нужда от нея, например докато миете съдове или правите сутрешния си тоалет! Затоплянето й струва пари, които вие плащате.
# Монтирайте аератори за пестене на вода! По този начин с минимална инвестиция ежедневно и неусетно намалявате сметките си за енрегия за подгряване на вода.

You May Also Like

One thought on “Как може да се пестят енергия и пари от топлата вода за битови нужди?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.