fbpx

11 начина за спестяване на енергия от отопление!

Проверете колко начина за спетяване на енергия от отопление знаете и научете нови!

За отоплението на дома се изразходва най-много енергия и разходите за това перо от семейния бюджет са най-големи. Те са различни за всяко домакинство и зависят от множество фактори.

Вижте 11 начина за спестяване на енергия от отопление!

heat-insulation#1. ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ
За да намалите сметката за отопление, без да нарушавате своя комфорт през зимата, е необходимо на първо място да ограничите максимално загубите на топлина през външните ограждащи повърхнини на вашето жилище.

windows#2. КАЧЕСТВЕНА ДОГРАМА
Подменете или уплътнете догармата и външните врати на вашето жилище. Това са прозорци, входните и балконски врати, ограничете максимално изтичането на топъл въздух през тях. Само уплътняването на остъклените части може да ви осигури повишаване на температурата в помещението с над 3 °C.

heating-min#3. ПРОГРАМИРУЕМ ТЕРМОСТАТ
Управлението и контролът върху консумацията на енергия за отопление са възможни с програмируем термостат. Отоплявайте дома само тогава, когато наистина се нуждаете от отопление! Настройвате устройството според вашите потребности и усещане за комфорт.

air-conditioner#4. ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИ КЛИМАТИЦИ
Избирайте климатици с възможно най-висок клас на ефективност със сезонен коефициент на преобразуване над 3,5.  Колкото по-висок е този коефициент, толкова по-икономичен е вашият климатик при работа в режим отопление. Инвестицията в по-висок клас на ефективност ви се изплаща от спестената енергия.

При централно топлоснабдяване, независимо дали се отоплявате на парно от Топлофикация или сте на газ, е задължително радиаторите да са снабдени с термостатични вентили (термоглави).

heating-valve#5. ТЕРМОСТАТИЧНИ ВЕНТИЛИ
Регулирайте вентила според температура на усещане за комфорт във вашите жилищни помещения в зависимост от тяхното предназначение. Подходящата настройка ви осигурява ефективна работа на системата и пести от вашите сметки.

heat-control#6.ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОСТАТ
Ако сте избрали да се отоплявате с електрическа енергия е препоръчително да използвате съвременни отоплителни уреди с контрол на температурата и автоматично управление на топлоподаването за равномерно и ефективно затопляне на помещението.

fireplace#7. ЗАТВОРЕНА КАМИНА
Ако се отоплявате с камина на пелети, чипс или газ, избирайте камини от затворен тип, вместо открити. Те имат по-висока ефективност и осигуряват по-добро качество на въздуха в помещенията.

Осигурете редовно проветряване на помещенията! Така ще си осигурите естествена вентилация на вашето жилище. Винаги  затваряйте плътно прозорците и вратитe, когато отоплявате жилището! Проверете изправността на вентилаторите в мокрите помещения! По този начин ще си осигурите свеж въздух и подходяща влажност в помещенията.

recuperator#8. РЕКУПЕРАТОР
Ако изберете механичната вентилация за помещенията, е препоръчително тя да бъде с рекуператор. По този начин съхранявате топлината във вашия дом и пестите енергия за затоплянето на внесеният отвън студен въздух.

Вижте още начини за спестяване на енергия от отопление!

#9. Пред отоплителните уреди не е желателно да се поставят мебели, декоративни решетки, предмети, завеси и др., те възпрепятстват нормалното отопляване на жилището.
#10. Топлоизолирайте участъците от стените зад радиаторите, за да усвоите максимално отделяната от тях топлина в помещенията.
#11. Отоплителните уреди е желателно да се поставят до прозореца, за да се компенсират загубите на енергия през прозорците и външните стени, където те са най-големи.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.