fbpx

Как може да се спестява енергия от осветлението в дома?

Осветлението в дома

Може ли да се спестява енергия от осветлението в дома, без да се нарушава необходимия комфорт за осветеност?

Напредъкът в технологиите при осветителните тела в посока ефективно използване на енергийните ресурси позволява вече намаляване консумацията на енергия от осветителните тела, без да се налага да ограничаваме използването им за да пестим енергия. Такива са функциите за димиране, програмиране за включване и изключване при изгрев и залез слънце и др.

Вижте още как можете да плащате по-малки сметки за ток за осветлението на дома!

5 лесни начина за намаляване потреблението на енергия за осветление на дома.

lighting-min1. Изключване на осветлението
Винаги изключвайте осветлението, когато излизате от вкъщи или не ви е нужно! Научете децата си да бъдат отговорни към използването на електроенергията за осветление!

2-light-min2. Датчици за движение
Монтирането на датчици за движение, светлинни сензори или комбинация от тях ви помагат да използвате осветлението само тогава, когато наистина се нуждаете от него. Няма вероятност да го забравите включено, което ги прави много подходящи за помещения, като антрета, мазета, тавани и др.

3-light-min3. Етикети за енергийна ефективност
Когато купувате осветителни тела, обръщайте внимание на етикета за енергийна ефективност и избирайте възможно най-висок клас! Колкото по-висок е класа на ефективност, толкова по-икономично е осветителното тяло. Инвестицията в по-висок клас лампи ще ви се изплати от спестената енергия и по-дългия живот на лампата.

4-light-min4. LED лампи
Заменете лампите с нажежаема жичка, които консумират много енергия и имат кратък живот, с енергоефективни, като компактни луминесцентни лампи или светодиодни (LED) лампи. Тази инвестиция може да ви осигури до 70% икономия на енергия от осветление.

5-light-min5. Енергоефективни лампи „Луни“ 
Ако изберете да монтирате в своето жилище осветителни тела тип „луна“, то бихте могли вместо халогенни лампи да изберете по-енергоефективните светодиодни (LED) лампи.
6-light-min6. Дневна светлина
Осигурете си максимален достъп до дневна слънчева светлина. Тя оказва положително въздействие върху вашето здраве и същевременно пестите електроенергия като не използвате изкуствено осветление.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.