fbpx

Колко енергия е необходима за приготвяне на храна в домашни условия?

Може ли да се пестят енергия и пари от готвене?

Приготвянето на храна в домашни условия е ежедневие за повечето домакинства. Като енергиен ресурс може да се използва както електроенергия, така и природен газ.

Електроуреди за приготвяне на храна са – фурни, котлони, грилове, микровълнови фурни, скари и др. Всички тези електроуреди потребяват енергия и тяхното използване трябва да е разумно. Старите фурни и котлони на повече от 10 години използват много повече енергия от новите.

Ако пестите от подмяната на старите готварските уреди или купувате уреди втора употреба, то бъдете сигурни че плащате много повече за ток, отколкото ако използвате нови готварски фурни снабдени с етикет за енергийна ефективност.

Производителите и търговците на готварски фурни в Европейския съюз вече са задължени да предоставят при продажбата на битови фурни етикети за енергийна ефективност. Също така, новите технологии позволяват производство на уреди с все по-ниска консумация на енергия. Ненужното безразборното използване на енергия не само товари вашите сметки, но и вреди на околната среда. 
Колко ток харчи една етикирана битова фурна?

Битовите фурни (затворените отделения) снабдени с етикети за енергийна ефективност са класифицирани в скала със 7 класа,  от  “А+++” (най-ефективна) до “D” (най-неефективна) и енергопотреблението от зависи от обема на фурната и класа в скалата за енергийна ефективност. Стандартната консумация на енергия е на цикъл.

Така например електрическа готварска фурна с клас на ефективност „A“ с полезен обем 67 литра има консумация на енергия за един цикъл:

  • без използване на вентилатор: 0,92 kWh/цикъл;
  • с използване на вентилатор: 0,82 kWh/цикъл.

При среден брой цикли 350 годишно и смесено използване на затвореното отделение на фурната с вентилатор и без вентилатор, стандартната среднопретеглена консумация на енергия ще бъде 311,36 kWh годишно. Този годишен разход на енергия при средна цена на електроенергията (дневна/нощна енергия) от 0,20 лв./kWh струва 62 лв. и 27 ст. годишно. За същият обем фурна 67 литра, но клас „D“ разходите за електроенергия възлизат вече на над 90 лв. годишно.

Вижте още ефективни начини за намаляване потреблението на енергия при приготвяне на храна у дома!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish