fbpx

Как може да се пести енергия от битовите уреди?

Битовите уреди са третият по големина консуматор на енергия в дома!

Битовите уреди като хладилници и фризери, уреди за съхранение на вино, перални, съдомиялни, сушилни, фурни, прахосмукачки, телевизори, компютри, лаптопи, монитори, DVD-та, кафеварки, кухненски роботи, тостери, и други електроуреди са третият по-големина консуматор на енергия в нашия дом.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) годишното потребление на българските домакинства е около 10,5 TWh (терават часа). Средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната за 2015 година е около 634 лева.

Може ли да се намали този разход, без да се ограничава употребата на уреди?

Отговорът на този въпрос е ДА, може, като уредите се използват рационално и се избират възможно най-ефективните предлагащи се на пазара електроуреди.

Показател за ефективността на уредите е техният клас за енергийна ефективност. Могат да се сравняват само еднакви категории уреди и с еднакъв капацитет.

Например, ако две перални имат еднакъв клас на ефективност клас „А“, това не означава че харчат едно и също количество електроенергия. Ако едната пералня е с капацитет 5 килограма, а другата 10 килограма, то независимо че имат еднакъв клас, техният разход на електроенергия е различен. 

Как може да се спестява от битовите електроуреди?

При покупка на нови електроуреди,  освен за цената, дизайна и функциите на уреда, е необходимо да се търси информация за експлоатационните разходи на уредите, като консумация на ток, разход на вода, шум и други важни характеристики. Основните категории електроуреди вече са сертифицирани и тази информация се изписва в етикетите за енергийна ефективност на ЕС. Търговците са задължени да показват на клиентите етикетите за всеки модел електроуред, независимо дали уреда се предлага на място или чрез интернет.

5 начина готвенето да бъде максимално енергоефективно?

 

битови уреди ovens-min#1. Енергоефективни фурни
Купувайте фурни с възможно най-висок клас на ефективност (класът на ефективност задължително присъства на етикета за продажба на продуктите в търговската мрежа).

битови уреди cooking-min#2. ГОТВETE С КАПАК!
Като използвате капак при приготвянето на храната, усвоявате максимално излъчената от котлона енергия и времето за приготвяне на храната се намалява.

битови уреди hotplates-min#3. ИНДУКЦИОННИ КОТЛОНИ
Използвнето на индукционни или бързонагряващи котлони пести не само вашето време, но и енергия. Индукционните котлони са по-ефективни, но изискват специални домакински съдове.

Вижте още полезни съвети за спестяване на енергия докато готвите!

#4. Изключвайте фурната и котлоните минути преди ястието да е готово.
#5. Имайте предвид, че функцията „самопочистване“ също консумира енергия и нейното използване трябва да е разумно.

Хладилници, фризери и уреди за съхранение на вино

Електроуредите за охлаждане са консуматори на енергия с непрекъснат режим на работа. Ето защо, рационалният им избор, съобразен с нуждите на домакинството, е от съществено значение.

битови уреди big-refrigerators-min#6. ПОДХОДЯЩ ОБЕМ
Избирайте обема на хладилника и фризера съобразно нуждите на Вашето домакинство. Не купувайте по-голям уред отколкото ви е необходим. По-големият уред консумира повече енергия, тъй като се налага да поддържа зададената температура в целия обем.

битови уреди refrigerators-skala-min#7. ЕНЕРГОЕФЕКТИВЕН ХЛАДИЛНИК
Старите хладилници, макар и да работят добре, харчат много електроенергия! Заменете ги с нови от най-висок клас на енергийна ефективност. Инвестицията ще Ви се изплати от спестените средства за електроенергия.

Вижте още полезни съвети за спестяване на енергия от хладилните електроуреди!

#8. Най-подходящата температура на отделението за съхранение на продукти е + 5 °C, а на фризера (-18 °C). Всеки градус под тези стойности означава, че използвате повече енергия от оптималната.
#9. Отдалечете максимално хладилника от фурната или други източници на топлина, като директно нагряване от слънчеви лъчи, щрангове, отоплителни тела и др. ! Ако нямате възможност да го отдалечите можете да поставите изолационна преграда между тях.
#10. Не дръжте вратата на хладилника и фризера отворени дълго време, впоследствие, за да се възстанови температурата в тях ще се консумира допълнително количество енергия. На пазара вече се предлагат електроуреди, които издават звуков сигнал при продължително стоене в отворено положение!
#11. Не поставяйте топли съдове с храна в хладилника и фризера!
#12. Не оставяйте стария хладилник да работи като резервен, ако сте инвестирали средства в покупка на нов! Това товари излишно вашия бюджет.

Как може да се пести енергия и пари от перални, сушилни, съдомиялни машини?

washing machine Save energy
#13. ЕНЕРГОЕФЕКТИВНА ПЕРАЛНЯ
Когато купувате пералня, сушилня или съдомиялна избирайте възможно най-висок клас на енергийна ефективност! Колкото по-висок е класа, толкова по-ниска е консумацията на енергия от машината за съответния капацитет уред. Инвестицията в по-висок клас ще ви се изплати от спестените средства за електроенергия.

 

битови уреди otlojen-start-min#14. ФУНКЦИЯ „ОТЛОЖЕН СТАРТ“
Избирайте машини с функция „Отложен старт“! Тази функция ви позволява да използвате уредите на нощна тарифа, когато цената на енергията е най-ниска, и да пестите вашите пари.

Вижте още!

#15. Използвайте икономично електроуредите, като се съобразявате с техния капацитет! Не препълвайте уредите и не ги пускайте да работят полупразни!
#16. Използвайте екологични програми – обозначени като „еко”, „режим пестене” или „интелигентна програма”, те са щадящи енергия програми, които не ощетяват качеството на работа на машината!
#17. По-ниските градуси, означават по-малко консумирана енергия.
#18. Използвайте за сушене на прането слънцето и вятъра, когато времето и мястото позволяват това, те са безплатни.

Други енергийни консуматори в дома

Това са битовите електроуреди като кухненски роботи, тостери, кафеварки, миксери, компютри, монитори, лаптопи, принтери, зарядни за мобилни телефони, DVD и др., които също потребяват електроенергия, натоварват вашия бюджет и генерират вредни емисии в атмосферата. Само малка промяна в поведението на членовете на вашето семейство може да ограничи консумацията на енергия и да помогне на района в който живеете да остане чист.

#19. Изключвайте електроуредите веднага щом те не са ви необходими! Това поведение ще спести от сметката ви за ток в края на месеца. Научете вашите деца, че ползването на електроуредите е отговорност на цялото семейството и тяхното използване трябва да е разумно!
#20. В режим „в готовност“ електроуредите остават свързани с мрежата, но не са в режим в който изпълняват основните си функции,  т.е. продължават да потребяват енергия.
#21. Можете да намалите сметките си за електричество, ако инсталирате един централен прекъсвач на захранването и да изключвате уредите напълно, когато отсъствате от дома.
#22. Не оставяйте зарядните за мобилните телефони включени в мрежата, когато телефоните не се зареждат, това е излишно хабене на енергия.
#23. Използването на плътни щори през лятото ви спестява от електроенергията необходима за работа на климатика за охлаждане.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

БългарскиEnglish