fbpx

Как може да се пести енергия от битовите уреди?

Битовите уреди са третият по големина консуматор на енергия в дома!

Битовите уреди като хладилници и фризери, уреди за съхранение на вино, перални, съдомиялни, сушилни, фурни, прахосмукачки, телевизори, компютри, лаптопи, монитори, DVD-та, кафеварки, кухненски роботи, тостери, и други електроуреди са третият по-големина консуматор на енергия в нашия дом.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) годишното потребление на българските домакинства е около 10,5 TWh (терават часа). Средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната за 2015 година е около 634 лева.

Може ли да се намали този разход, без да се ограничава употребата на уреди?

Отговорът на този въпрос е ДА, може, като уредите се използват рационално и се избират възможно най-ефективните предлагащи се на пазара електроуреди.

Показател за ефективността на уредите е техният клас за енергийна ефективност. Могат да се сравняват само еднакви категории уреди и с еднакъв капацитет.

Например, ако две перални имат еднакъв клас на ефективност клас „А“, това не означава че харчат едно и също количество електроенергия. Ако едната пералня е с капацитет 5 килограма, а другата 10 килограма, то независимо че имат еднакъв клас, техният разход на електроенергия е различен. 

Как може да се спестява от битовите електроуреди?

При покупка на нови електроуреди,  освен за цената, дизайна и функциите на уреда, е необходимо да се търси информация за експлоатационните разходи на уредите, като консумация на ток, разход на вода, шум и други важни характеристики. Основните категории електроуреди вече са сертифицирани и тази информация се изписва в етикетите за енергийна ефективност на ЕС. Търговците са задължени да показват на клиентите етикетите за всеки модел електроуред, независимо дали уреда се предлага на място или чрез интернет.

5 начина готвенето да бъде максимално енергоефективно?

 

битови уреди ovens-min#1. Енергоефективни фурни
Купувайте фурни с възможно най-висок клас на ефективност (класът на ефективност задължително присъства на етикета за продажба на продуктите в търговската мрежа).

битови уреди cooking-min#2. ГОТВETE С КАПАК!
Като използвате капак при приготвянето на храната, усвоявате максимално излъчената от котлона енергия и времето за приготвяне на храната се намалява.

битови уреди hotplates-min#3. ИНДУКЦИОННИ КОТЛОНИ
Използвнето на индукционни или бързонагряващи котлони пести не само вашето време, но и енергия. Индукционните котлони са по-ефективни, но изискват специални домакински съдове.

Вижте още полезни съвети за спестяване на енергия докато готвите!

#4. Изключвайте фурната и котлоните минути преди ястието да е готово.
#5. Имайте предвид, че функцията „самопочистване“ също консумира енергия и нейното използване трябва да е разумно.

Хладилници, фризери и уреди за съхранение на вино

Електроуредите за охлаждане са консуматори на енергия с непрекъснат режим на работа. Ето защо, рационалният им избор, съобразен с нуждите на домакинството, е от съществено значение.

битови уреди big-refrigerators-min#6. ПОДХОДЯЩ ОБЕМ
Избирайте обема на хладилника и фризера съобразно нуждите на Вашето домакинство. Не купувайте по-голям уред отколкото ви е необходим. По-големият уред консумира повече енергия, тъй като се налага да поддържа зададената температура в целия обем.

битови уреди refrigerators-skala-min#7. ЕНЕРГОЕФЕКТИВЕН ХЛАДИЛНИК
Старите хладилници, макар и да работят добре, харчат много електроенергия! Заменете ги с нови от най-висок клас на енергийна ефективност. Инвестицията ще Ви се изплати от спестените средства за електроенергия.

Вижте още полезни съвети за спестяване на енергия от хладилните електроуреди!

#8. Най-подходящата температура на отделението за съхранение на продукти е + 5 °C, а на фризера (-18 °C). Всеки градус под тези стойности означава, че използвате повече енергия от оптималната.
#9. Отдалечете максимално хладилника от фурната или други източници на топлина, като директно нагряване от слънчеви лъчи, щрангове, отоплителни тела и др. ! Ако нямате възможност да го отдалечите можете да поставите изолационна преграда между тях.
#10. Не дръжте вратата на хладилника и фризера отворени дълго време, впоследствие, за да се възстанови температурата в тях ще се консумира допълнително количество енергия. На пазара вече се предлагат електроуреди, които издават звуков сигнал при продължително стоене в отворено положение!
#11. Не поставяйте топли съдове с храна в хладилника и фризера!
#12. Не оставяйте стария хладилник да работи като резервен, ако сте инвестирали средства в покупка на нов! Това товари излишно вашия бюджет.

Как може да се пести енергия и пари от перални, сушилни, съдомиялни машини?

washing machine Save energy
#13. ЕНЕРГОЕФЕКТИВНА ПЕРАЛНЯ
Когато купувате пералня, сушилня или съдомиялна избирайте възможно най-висок клас на енергийна ефективност! Колкото по-висок е класа, толкова по-ниска е консумацията на енергия от машината за съответния капацитет уред. Инвестицията в по-висок клас ще ви се изплати от спестените средства за електроенергия.

 

битови уреди otlojen-start-min#14. ФУНКЦИЯ „ОТЛОЖЕН СТАРТ“
Избирайте машини с функция „Отложен старт“! Тази функция ви позволява да използвате уредите на нощна тарифа, когато цената на енергията е най-ниска, и да пестите вашите пари.

Вижте още!

#15. Използвайте икономично електроуредите, като се съобразявате с техния капацитет! Не препълвайте уредите и не ги пускайте да работят полупразни!
#16. Използвайте екологични програми – обозначени като „еко”, „режим пестене” или „интелигентна програма”, те са щадящи енергия програми, които не ощетяват качеството на работа на машината!
#17. По-ниските градуси, означават по-малко консумирана енергия.
#18. Използвайте за сушене на прането слънцето и вятъра, когато времето и мястото позволяват това, те са безплатни.

Други енергийни консуматори в дома

Това са битовите електроуреди като кухненски роботи, тостери, кафеварки, миксери, компютри, монитори, лаптопи, принтери, зарядни за мобилни телефони, DVD и др., които също потребяват електроенергия, натоварват вашия бюджет и генерират вредни емисии в атмосферата. Само малка промяна в поведението на членовете на вашето семейство може да ограничи консумацията на енергия и да помогне на района в който живеете да остане чист.

#19. Изключвайте електроуредите веднага щом те не са ви необходими! Това поведение ще спести от сметката ви за ток в края на месеца. Научете вашите деца, че ползването на електроуредите е отговорност на цялото семейството и тяхното използване трябва да е разумно!
#20. В режим „в готовност“ електроуредите остават свързани с мрежата, но не са в режим в който изпълняват основните си функции,  т.е. продължават да потребяват енергия.
#21. Можете да намалите сметките си за електричество, ако инсталирате един централен прекъсвач на захранването и да изключвате уредите напълно, когато отсъствате от дома.
#22. Не оставяйте зарядните за мобилните телефони включени в мрежата, когато телефоните не се зареждат, това е излишно хабене на енергия.
#23. Използването на плътни щори през лятото ви спестява от електроенергията необходима за работа на климатика за охлаждане.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.