fbpx

Телевизори-етикети за енергийна ефективност

Какво трябва да знаем за енергийната ефективност на телевизорите?

В днешно време всяко домакинство разполага с минимум един телевизор. Чрез него се информираме, забавляваме или просто запълваме своето ежедневие.
Ускореното развитие на технологиите през последните години при производството на телевизори и навлизането на цифровата телевизия, позволи навлизането на високи технологии задоволяващи и най-взискателните потребители на битова техника. На пазара се предлагат съвременни модели телевизори в различни разновидности – LCD, LED, Plasma, ULTRA HD 4K, революционните по отношение на енергийната ефективност OLED телевизори и други. Все повече производители на телевизори инвестират значителни средства в подобряването на технологиите за намаляване на енергийната консумация от телевизорите. Така например, някои модели телевизори имат дори допълнителни енергоспестяващи функции:

  • Smart Energy Saving – включва регулиране на подсветката за настройване на яркостта;
  • Функция за изключване на екрана – изключва картината при възпроизвеждане само на аудио;
  • Функция Standby Mode Zero – позволява хибернирането на телевизора с нулева консумация на енергия и др.

От какво зависи колко ток харчи телевизора? 

Консумацията на енергия от телевизора зависи основно от видимия екран по диагонал, изразен в сантиметри или инчове. Енергийната консумация на телевизорите зависи също така и от това колко броя тунери има и наличието на твърди дискове, както и дали е телевизионен приемник или телевизионен монитор. Стандартната годишна консумация на енергия от телевизора се определя на базата на 4 работни часа дневно при 365 дни, размерът на видимия диагонал на екрана, консумацията на енергия в режим „включен“, консумацията на енергия в режим „в готовност“ и в режим „изключен“, както и физическата разделителна способност на екрана по хоризонтала и по вертикала в точки. Действително консумираната енергия ще зависи от начина на употреба на телевизора.

Колкото по-голям е диагонала на телевизора, толкова повече енергия консумира.

Етикети за енергийна ефективност на телевизори

За щастие, вече можем да избираме телевизори като предварително се информираме за тяхната годишна енергийна консумация. Всички продавани в Европейския съюз телевизори вече са сертифицирани и продажбата им, както в магазинната мрежа, така и чрез интернет, задължително трябва да бъде съпроводена с информация за тяхната енергийна ефективност. При продажба чрез интернет, стрелката показваща класа на ефективност на телевизора трябва да е в цвета на съответния клас.
През 2010 година Комисията създаде нови етикети за енергийна ефективност за телевизори (Делегиран регламент (ЕС) №1062/2010 на Комисията от 28 септември 2010 г. за допълване на Директива 2010/30/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на енергийното етикетиране на телевизори). Скалата за енергийна ефективност на телевизорите има 7 класа на ефективност. В зависимост от началната година на пускане на съответния модел телевизор на пазара, класовете се променят, като се добавят нови класове с по-висока енергийна ефективност, съответно „A+“, „A++“ и „A+++“. Създадени са общо четири вида етикети в зависимост от годината на пускането на телевизорите на пазара, т.е. телевизори пуснати на пазара от 2011 г., от 2014 г., от 2017 г. и от 2020 г.

Информирайте се за очакваните годишни разходи за електроенергия от телевизора още преди неговото закупуване! По този начин прогнозирате вашите разходи и пестите пари.

Показател за енергийна ефективност на телевизори

Класовете на енергийна ефективност на телевизорите отговарят на точно определен диапазон от числови стойности – индекси за енергийна ефективност (Energy Efficiency Index -EEI).

Независимо от това какъв е моделът на телевизора, ако е произведен 2014 година и има клас „А++“ той има индекс за енергийна ефективност в диапазона от 0,10 до 0,16, вижте таблицата по-долу. Индексът е определящ за това колко енергия харчи уреда. Колкото по-малка е стойността на индекса, толкова по-ефективен е телевизора.

Вижте таблицата с инексите на останалите класове на енергийна ефективност на телевизори!

КласИндекс за енергийна ефективност (EEI)
A+++<0,10
A++0,10 ≤ EEI< 0,16
A+0,16≤ EEI< 0,23
A0,23≤ EEI < 0,30
B0,30≤ EEI< 0,42
C0,42≤ EEI< 0,60
D0,60 ≤ EEI< 0,80
E0,80≤ EEI< 0,90
F0,90 ≤ EEI< 1,00
G             EEI≥ 1,00

Обозначения на Eтикетитe за енергийна ефективност за телевизори

Etiket_2017

1. Производител (бранд)

2. Модел

3. Клас на енергийна ефективност. Създадени са четири вида етикети в зависимост годината на пускане на пазара в периода 2011 – 2020 г. :

  • Пуснатите на пазара телевизори от 1 януари 2011 година, етикетите са в скалата от „А“ (най-eфективен) до „G“ (най-неефективен). По желание на доставчиците, може да се използва и по-новата скала за 2014 година от „А+“ (най-eфективен) до „F“ (най-неефективен).
  • За телевизори, пуснати на пазара от 1 януари 2014 година, етикетите за телевизори с класове на енергийна ефективност са в скалата от „А+“ (най-eфективен) до клас „F“ (най-неефективен).
  • За телевизори, пуснати на пазара от 1 януари 2017 година, етикетът за телевизори е в скалата с класове на енергийна ефективност от „А++“ (най-eфективен)до клас „E“(най-неефективен).
  • За телевизори, пуснати на пазара от 1 януари 2020 година, етикетът за телевизори е в скалата с класове на енергийна ефективност от „А+++“ (най-eфективен)до клас „D“(най-неефективен).

4. Наличието на бутон превключвател – включен/изключен.

5. Консумацията на ток от телевизора в режим „оставен включен“ във Ватове [xyz,Watt].

6. Годишна консумация на ток [XYZ, kWh/annum] (киловат часа/годишно).

7. Размерът на видимия екран по диагонал в сантиметри и инчове [xyz, сm и xyz, inch].

8. Номера и годината на влизане в сила на регламента и годината на влизане в сила на съответния етикет за телевизори, както следва: телевизори пуснати на пазара от 2011 г., от 2014 г., от 2017 г. и от 2020 г.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish