fbpx

Сушилни машини -етикети за енергийна ефективност, как да ги четем?

Какво трябва да знаете за енергийната ефективност на сушилните машини?

Домашните сушилни машини намират все по-голямо приложение в българските домове. Сушилнята премахва влагата от прането, непосредствено след изпиране в перална машина. То се изсушава бързо, остава меко и гладко и не променя формата си по време на сушенето. Когато използвате сушилня не ви е необходимо допълнително помещение за сушене на дрехи и подходящи климатични условия. Сушилнята е верен помощник и тогава, когато вашият дом е в близост до натоварена улица и външния въздух е замърсен.

Сушилните се предлагат в магазинната мрежа като самостоятелни уреди – свободностоящи или във вариант за вграждане в кухненско обзавеждане. Предлагат се също и като комбинирани уреди пералня и сушилня в едно.

Според източника на енергия с който биват захранвани, се различават два вида битови сушилни. Сушилни захранвани с природен газ и сушилни захранвани с електроенергия.

Газовите барабанни сушилни използват по-евтин ресурс, но изискват домът да е газифициран. Също така, необходимо условие за подвързване на сушилнята към вътрешната газова инсталация е да бъде осигурен достъп до външна стена на дома, което в много случаи е трудно осъществимо.

Електрически барабанни сушилни консумират електроенергия и се захранват от електрическата мрежа. В този смисъл са достъпни за всички домакинства в България.

У нас е разпространен и се използва по-често от домакинствата втория вариант, който използва електроенергия.

Според технологията на изсушаване на дрехите, сушилните са разделени на вентилационни барабанни сушилни и кондензационни барабанни сушилни.

Вентилационни барабанни сушилни

Те засмукват въздух отвън, загряват го и прокарват топлия въздух през прането, като издухват получения влажен въздух в помещението или навън.

Кондензационни барабанни сушилни

работят на принципа на конденза, отнема се влагата от прането и конденза се отвежда в специален съд или директно в изходен отвор за влага. Тези сушилни изискват системно почистване на съда в който се събира конденза. За щастие вече на пазара се предлагат и сушилни с функция за самопочистване на кондензния съд.

Комбинирани машини пералня и сушилня 2 в 1 в един уред

Комбинираните уреди са подходящи тогава, когато липсва достатъчно пространство в дома за монтаж на двата уреда поотделно. Често вградената в пералната сушилня има по-нисък клас на ефективност от пералната машина и е с по-малък капацитет.

Най-новата предлагана на пазара технология при сушилните машини е сушилня с термопомпа.

Чрез тази технология въздухът не се загрява чрез отоплителни елементи като традиционните сушилни, а с помощта на термопомпа. По този начин се използва остатъчният горещ въздух, а по-голяма част от енергията се спестява за следващото сушене. Намаляват се годишните експлоатационни разходи и необходимите средства за използване на уредите.

По-нисък разход на енергия осигурява и инверторния мотор, който позволява настройка на скоростта на въртене на барабана и повишаване ефективността на уреда.

Инвестирайки в нови технологии, вие спестявате енергия и средства и помагате за опазването на околната среда.

Предлаганите на пазара в целия Европейския съюз сушилни машини са сертифицирани и тяхната продажба в магазинната мрежа или в интернет задължително е придружена с информация за енергийната ефективност на всеки един модел. Етикетът ни помага да направим своя предварителен избор за ефективността на уреда още преди неговото закупуване. Годишните екплоатационни разходи (в kWh/годишно) са важен критерий при избор на уред.

Изборът на сушилна клас „A+++“ пред клас „А“ може да ви осигури над 60 % икономия на енергия годишно. Инвестирайки в икономичен уред от най-висок клас вие спестявате от ежегодните си разходи години напред в периода на жизнения цикъл на уреда и същевременно помагате за намаляване отделянето на вредни емисии в атмосферата.

Вижте обозначенията на Етикета за енергийна ефективност на сушилните машини!

Новият Етикет за енергийна ефективност Регламент № 392/2012 на Комисията от 1 март 2012 година има 7 класа на ефективност: от „A+++“ (най-ефективна) до „D“ (най-неефективна).

Класовете на енергийна ефективност на пералните машини отговарят на точно определен диапазон от числови стойности – индекси за енергийна ефективност (Energy Efficiency Index -EEI).

Например: Независимо от това какъв е моделът на сушилната, ако има клас „А+“ тя има индекс за енергийна ефективност в диапазона от 32 до 42. Индексът е определящ за това колко енергия харчи уреда. Колкото по-малка е стойността на индекса, толкова по-ефективна е сушилната машина. Вижте таблицата с инексите на останалите класове на енергийна ефективност на сушилни машини!

Индекс (ЕЕI)EEI <2424 ≤ EEI < 3232 ≤ EEI < 4242 ≤ EEI < 6565 ≤ EEI < 7676 ≤ EEI < 85EEI ≥ 85
КласA+++A++A+ABCD

С помощта на безплатния енергиен калкулатор EnerGbg можете да видите как се променя прогнозната годишната консумацията на ток за кондензна сушилна машина. Можете да видите също колко ще бъдат годишните ви разходи за ток и колко годишно вредни емисии ще отдели сушилнята в района в който живеете. Към

Вижте етикетите за енергийна ефективност на сушилните машини-вентилационни и кондензационни сушилни машини!

Етикет за енергийна ефективност на битови вентилационни барабанни сушилни

tumble_driers_air–t1. Име на производителя (бранда).

2. Модел на сушилнята.

3. Класа на енергийна ефективност на модела в скалата от „А+++” до „D”.

4. Годишна енергийна консумация в киловат часа годишно за конкретния модел [XYZ, kWh/annum].

5. Вида на битовата сушилня – вентилационна сушилна машина захранвана с електроенергия. За газовите сушилни с пиктограма вместо кабел е изобразен пламък.

6. Часовникът показва за колко време се извършва един пълен цикъл на сушене за стандартна програма при пълен товар [XYZ, min/cycle] (минути за цикъл).

7. Капацитета на сушилната машина в килограми (количеството пране, което сушилната може да поеме), [Y,Z, kg].

8. Излъчваният от уреда шум в децибели [XX,dB].

9. Номер и година на регламента.

Етикет за енергийна ефективност на битови кондензационни барабанни сушилни

tumble_driers_condenser_t1. Име на производителя (бранда).

2. Модел на сушилнята.

3. Класа на енергийна ефективност на модела в скалата от „А+++” до „D”.

4. Годишна енергийна консумация в киловат часа годишно за конкретния модел [XYZ, kWh/annum].

5. Вида на битовата сушилня – кондензационна сушилна машина захранвана с електроенергия. За газовите сушилни с пиктограма вместо кабел е изобразен пламък.

6. Часовникът показва за колко време се извършва един пълен цикъл на сушене за стандартна програма при пълен товар [XYZ, min/cycle] (минути за цикъл).

7. Капацитета на сушилната машина в килограми (количеството пране, което сушилната може да поеме), [Y,Z, kg].

8. Излъчваният от уреда шум в децибели [XX,dB].

9. Клас на ефективност на кондензацията от A до G.

Стандартното изпитване е въз основа на 160 цикъла на сушене по стандартната програма за памук при пълен и при частичен товар, и консумация при режими с ниска мощност. Действителната консумация на енергия зависи от това как се използва машината.

За комбинираните битови електроуреди пералня със сушилна машина все още е в сила старият етикет за енергийна ефективност в скалата от А“ (най-ефективна) до G“ (най-неефективна).

Терсете знака за Екомаркировка на ЕС когато купувате сушилна машина за своя дом! Той показва, че конкретния модел сушилна е предварително тестван и отговаря на екологичните изисвания на ЕС. Повече за знака за еко маркировката на ЕС можете да прочетете тук.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish