fbpx

Скок на цената на тока за бизнеса

Кои са потърпевшите?

Драстичния скок на цената на тока рефлектира върху всички потребители. Цената на електроенергията на свободния пазар достигна рекордни нива за Мегаватчас. Засегнати от увеличението са и всички обикновените потребители в България, които реално плащат увеличението чрез повишените цени на продуктите и услугите.  Респективно това оказва негативно влияние и на конкурентоспособността  на българската икономика като цяло.

Най-засегнати от увеличението са българските производители – индустриалните предприятия,  които използват за производство на продукцията си основно електрическа енергия.

Има ли полезен ход за бизнеса?

Притиснати до „стената“ с цената на електроенергията, собствениците на предприятията и бизнеса като цяло имат два полезни хода:

 • Да спрат работа, докато цената на електроенергията се нормализира;
 • Да контролират стриктно и ежеминутно консумацията си на електроенергия, така че своевременно да могат да отреагират на повишението.

Какви биха били последствията и при двата варианта?

Първият вариант – спиране на работния процес в предприятието, съвсем не е безобиден за собственика. Освен негативните последствия и неустойки от не изпълнение на поети поръчки по договори, спирането на дадено производство е съпроводено и с ограничаване заетостта на персонала или изцяло закриване на работни места. Всичко това би струвало на всеки собственик на предприятие доста скъпо, особено ако поетите ангажименти са за износ на продукция в чужбина. Това е крайна мярка, която никой собственик не би искал да предприеме.

Вторият вариант – осъществяване на стриктен децентрализиран енергиен контрол на консумацията на ток от всяка производствена машина. Това би позволило на ръководството на предприятието или бизнеса да взема адекватни и информирани решения за минимизиране на загубите. При възникване на ситуация с драстично увеличение на цената на тока,  благодарение на информацията в реално време ръководството може да предприеме действия за временно изключване или намаляване до минимум използването на най-енергоемките машини и консуматори, така че да се минимизират максимално щетите от скока на цената.

Как би могло да стане това? Има ли решение за децентрализиран дистанционен контрол в реално време?

Оказва се, че има много лесно и достъпно решение, което всеки собственик може да приложи веднага, без да се налага да инвестира милиони или да чака месеци за неговото изпълнение. Благодарение на новите технологии, консумацията на ток и разходите от всяка производствена машина или който и да е друг консуматор, дори отделни офиси или сгради, може да се следят онлайн в реално време. Информацията се предоставя графично и таблично по ясен и разбираем начин на български език. Не е необходимо съгласието на доставчика на електроенергия, тъй като измерването се извършва след търговския електромер. Информацията е достъпна чрез персонален акаунт и е ясна и разбираема за всеки.  Данните са достъпни по всяко време и от всяко устройство снабдено с интернет- лаптоп, таблет, компютър, смартфон. Няма допълнителни месечни или годишни такси. Инсталацията е изключително лесна от типа Plug&Play. Предаването на данни е бизжично, т.е. не се налага къртене, опъване на кабели или спиране на производствения процес по време на инсталацията.

Накратко, новите тeхнологии  позволяват:

 • Да следим онлайн и в реално време потреблението на електроенергия от всяка производствена машина, кой да е консуматор на електроенергия, офис, сграда, и дори домакинство;
 • Не е необходимо съгласие на доставчика на електроенергия;
 • Лесна инсталация Plug&Play;
 • Няма допълнителни такси и комисиони;
 • Информацията е на разположение веднага след инсталацията;
 • Достъпна цена;
 • Възможност за надграждане;
 • Изцяло на български език;
 • Неограничено съхранение на историята на потреблението за всеки консуматор;
 • Сравнение с предишни периоди;
 • Информация за постоянните разходи и пасивна консумация;
 • Експорт на данни;
 • Сигурност – криптирани данни;
 • Достъп до данните по всяко време и от всяко устройство снабдено с интернет- лаптоп, таблет, компютър, смартфон;
 • Няма необходимост от спиране на производствения процес, къртене или полагане на кабели.

Представяме Ви два варианта за дистанционен енергиен мониторинг, които са сравнително достъпни и могат да се прилагат във всяко производство или бизнес.

Необходима е единствено инсталация на базова станция Energomonitor Homebase (Gataway) , която приема безжично данни от до 30 сензора, разположение в нейния обхват от 150 м. Предаването на данните се осъществява чрез радиосигнал с честота 433MHz. За осигуряване на съхранението на данните в облак и дистанционния достъп до данните е необходимо локално подвързване на Homebase към рутер или LAN мрежа. Към Homebase се свързват безжично трансмитери (предаватели), окомплектовани със сензори за измерване на електроенергия – токови трансформатори монтирани на фазовите проводници, вътре в трансформаторното табло.

Примерен вариант I

Дистанционно измерване на потреблението на електроенергия на трифазен струг с номинална мощност 15 kW са необходими:

 • 1 Gatеway
 • 1 Комплект 3 отваряеми токови трансформатора за 3 фази с трансмитер;
 • Всички необходими аксесоари за инсталацията са включени в комплекта.

За конкретизиране на решението според вашите нужди, моля свържете се с нас на тел.0889969505 или чрез формата за контакт.

Запознат съм и приемам политиката за поверителност на сайта www.energbg.com.

Извадка от софтуера:

Примерен вариант II

Дистанционно измерване на потреблението на електроенергия на трифазен струг с номинална мощност 25 kW са необходими:

 • 1 Gateway
 • 1 Комплект 3 токови трансформатора за 3 фази, до 300 А всяка с трансмитер;
 • LAN кабел и USB кабел включени в комплекта.

За конкретизиране на решението според вашите нужди, моля свържете се с нас на тел.0889969505 или чрез формата за контакт.

Запознат съм и приемам политиката за поверителност на сайта www.energbg.com.

Видно от диаграмите, софтуерът ясно показва часовете в които машината е работила, консумацията на електроенергия за текущия ден, разходите в лева и процентно изражение на икономията на електроенергия сравнена с предходния ден.

Започнете да следите потреблението си на електроенергия децентрализирано и изцяло онлайн СЕГА! Не чакайте фактурата в края на месеца, когато ще е прекалено късно за промяна!

Можете да намалите сметките за енергия, като изразходвате само толкова енергия колкото ви е необходима, без разхищения.

Така помагате не само на себе си, но и на околната среда.

Можете да изпратете запитване за индивидуална оферта конкретно за нуждите на вашия бизнес, като се обадите на тел. 0889969505 или се свържете с нас чрез формата за контакт.

Запознат съм и приемам политиката за поверителност на сайта www.energbg.com.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.