fbpx

Мръсен въздух и не се диша. Има ли спасение?

Въздухът в града пак е  мръсен и отново не се диша

Нивата на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха в цяла София отново са в пъти над нормите.

Замърсяването обхваща все по-големи територии.

Замърсяването на въздуха е основната причина за респираторни заболявания на дихателната система, както при възрастните, така и при децата.

Тъжната статистика показва, че мръсният въздух и повишеното съдържание на ФПЧ е посочено от медицински специалисти като причина за заболяването на стотици хиляди българи годишно и за смъртта на десетки хиляди души в България.

Как да защитим дома си от целия този ужас навън?

В случаи на замърсен външен въздух, централната вентилация е единственото решение за поддържане на постояен здравословен микроклимат. Това  е важно както за жилищните сгради, така и за сградите с търговско и административно предназначение.

Преносимите или т. н. мобилни пречистватели на въздуха, които се предлагат на пазара, са компромисно решение, което може частично и в определени зони на дома да реши проблема с чистотата на въздуха, но когато мислим дългосрочно за нашето и на нашите деца здраве би следвало да се търси по трайно  и сигурно решение на проблема.

Такова решение откриваме на швейцарската фирма Zehnder. Системите за чист въздух на Zehnder не само осигуряват чист и свеж въздух в целия дом, но и помагат за спестяване на енергия и пари за отопление чрез вградената в тях и ефективна система за рекуперация.

Решенията на Zehnder разбира се са много, но в тази статия сме се спрели на най-често използваните за вентилация на домове Zehnder Comfo Air 70  и Zehnder ComfoAir 180.

Децентрализирана система за вентилация Zehnder Comfo Air 70 за малки апартаменти

Децентрализираният вентилационен модул Zehnder ComfoAir 70 е подходящ за малки едно или двустайни апартаменти.

Освен че има невероятен дизайн, той осигурява чист въздух и създава приятен вътрешен климат с усещане за комфорт. Благодарение на интелигентната технология на Zehnder ComfoAir 70 въздухът се подава в помещението филтриран и свеж, а застоялия и влажен вътрешен въздух се извежда от помещението постредством вградената системата за рекуперация. По този начин не се налага да отваряте периодично прозорците за проветрение и  топлия въздух остава вътре в дома. Така спестявате от сметките за отопление и помагате на околната среда.

 

С какво Zehnder Comfo Air 70 е полезен за вас?

 • Той е енергоефективен: Енталпийният топлообменник осигурява отлично възстановяване на топлината и влажността;
 • Той е тих: Използва тих и дискретен режим на работа, подходящ за всеки дом;
 • Той е гъвкав: Може да се инсталира, както в съществуващи, така и в жилища в процес на изграждане. Системата може да се надгражда с нови модули за присъединяване на нови помещения към съществуващата вентилационна система;
 • Той е интуитивен: Бутон за лесна работа – чрез докосване. Четири програмируеми нива на вентилатора и функция „изключване“ помагат за гарантирането на идеални въздушни потоци;
 • Той е безопасен: Дисплеят ви информира кога е нужно да смените филтъра, както и всички необходими изисквания за обслужване на модула;
 • Той не допуска мухъл и влага: Zehnder Comfo Fresh снабдява затворените пространства с чист въздух, използвайки Clinside технология, която гарантира, че това става по чист и хигиеничен начин. Гладката вътрешна повърхност във вентилационните тръби и филтри на Zehnder, не само намалява натрупването на прах, но също така гарантира и лесното им почистване. Тя притежава свойството да отблъсква мръсотията и прахта. Страдащите от алергии могат да дишат спокойно благодарение на подходящото филтриране на чист въздух. Тръбите са сертифицирани, като гаранция за това.
 • Той се инсталира лесно: С помощта на Zehnder ComfoTube Flat вентилационни тръби с плосък овал и оребрение отвън, инсталацията е лесна и подходяща за апартаменти. Благодарение на огромната гъвкавост и малък радиус на огъване на вентилационните тръби Zehnder, те могат да бъдат инсталирани в много малки пространства и само с няколко съединителни части, за да отговорят на различните разпределения на пространството. Могат да се монтират в окачен таван само на 10 см. височина. Това запазва естетиката в помещението и гарантира комфорта на обитаване.
 • Той е сертифициран за висока ефективност: Сертифициран за влагане в Пасивни сгради с % на топлинната рекуперация от 85% – съгласно сертификат на Passivhaus Institut (PHI).

Решение за малки еднофамилни къщи и апартаменти до 110 кв. м.

Zehnder ComfoAir 180 е подходящ за апартаменти до 110 кв. м. или малки еднофамилни къщи. Дискретно компактно решение, което осигурява комфортен, пресен и здравословен въздух през цялото денонощие 24/7. Производителност на високо равнище с дебит на въздуха до 180 m3/h при 170 Pa.

Компактната вентилационна система създава приятен и здравословен вътрешен климат по комфортен и енергийно-ефективен начин. Вече можете да сте спокойни, че въздухът във всяко кътче на вашия дом е филтриран и здравословен. Разполагате с оптимален приток на кислород, без течения на въздуха в помещенията, без плесени, а вградените фини филтри осигуряват спокойствие за страдащите от алергии.

Проектирана за интеграция в кухненски блок, баня или ниша в стената, системата включва мощен вентилационен модул Zehnder ComfoAir 180  и специално разработена компактна система за разпределение на въздуха. Стаите в целия дом са постоянно захранени с чист въздух, а обработения и замърсен въздух се извежда дискретно без загуба на топлина. Циркулацията на въздуха се осъществява без необходимост от отваряне на прозорци за проветрение, което предотвратява загубата на топлина и намалява разходите за отопление. Благодарение на възстановяването на влажността чрез опционалния енталпиен топлообменник, въздуха в помещенията никога не става прекалено сух по време на отоплителния период.

С какво Zehnder ComfoAir 180 е полезен за вас?

 • Той е енергоефективен: Енталпийният топлообменник осигурява отлично възстановяване на топлината и влажността, което осигурява намаление на разходите за отопление с до 50%;
 • Той е тих: Използва тих и дискретен режим на работа, подходящ за всеки дом;
 • Той е гъвкъв: Може да се инсталира, както в съществуващи, така и в жилища в процес на изграждане;
 • Той е интуитивен: Контролен панел за лесно управление и настройка.
 • Той не допуска мухъл и влага: Zehnder ComfoAir 180 използва патентована полимерна мембрана Zehnder, която позволява ефективно, устойчиво и хигиенично използване на енергията, съдържаща се в отработения въздух. Мембраната работи като разделителен слой на въздушните течения и позволява преноса на водна пара и топлина. Благодарение на обменника може да се постигне ефективност за възстановяване на топлината до 86% и до 73% възстановяване на влагата от отработения въздух. Мембраната предотвратява преносa на замърсители като плесенни спори или бактерии. В същото време, мембраната е много здрава и водоустойчива, което означава, че безпроблемно може да се почисти под течаща вода.
 • Той използва патентована технология – Zehnder Comfo Fresh снабдява затворените пространства с чист въздух, използвайки Clinside технология, която гарантира, че това става по чист и хигиеничен начин. Гладката вътрешна повърхност във вентилационните тръби и филтри на Zehnder, не само намалява натрупването на прах, но също така гарантира и лесното им почистване. Тя притежава свойството да отблъсква мръсотията и прахта. Страдащите от алергии могат да дишат спокойно благодарение на подходящото филтриране на чист въздух. Тръбите са сертифицирани, като гаранция за това.
 • Той се инсталира лесно: С помощта на Zehnder ComfoTube Flat вентилационни тръби с плосък овал и оребрение отвън, инсталацията е лесна и подходяща за апартаменти. Благодарение на огромната гъвкавост и малък радиус на огъване на вентилационните тръби Zehnder, те могат да бъдат инсталирани в много малки пространства и само с няколко съединителни части, за да отговорят на различните разпределения на пространството. Могат да се монтират в окачен таван само на 10 см. височина. Това запазва естетиката в помещението и гарантира комфорта на обитаване.
 • Той е сертифициран за висока ефективност: Сертифицирана за влагане в Пасивни сгради с % на топлинната рекуперация от 82% – съгласно сертификат на Passivhaus Institut (PHI).

Със системите на Zehnder инвестирате в бъдещето и осигурявате здраве на вас и вашите деца, защото Zehnder работи надеждно и тихо в продължение на много години.

Постоянната доставка на пресен въздух в помещенията в които прекарваме повече от 70% от времето си е жизненоважно за нашето здраве!

Ако желаете повече информация не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0889969505 или да се свържете с нас чрез формата за контакт.

Запознат съм и приемам политиката за поверителност на сайта www.energbg.com.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.