fbpx

Калкулатор електрически битови бойлери с капацитет XL

Бойлери с обявен товаров профил XL -капацитет до 210 литра

Пресметнете колко енергия, пари и вредни емисии можете да спестите от замяната на СТАРИЯ бойлер с НОВ енергоефективен от най-висок клас и направете своя информиран избор!

Изберете клас на СТАРИЯ бойлер!
Изберете клас на НОВИЯ бойлер!

Пресмятанията са изготвени в съответствие с Делегиран регламент (ЕС) № 812/2013 на Комисията от 18 февруари 2013 година за стандартни условия на изпитване за конвенционални водоподгреватели с обявен товаров профил XL – до 210 литра.

 1. Средна цена за ток- 0, 20 лв./kWh;
 2. Коефициент на екологичен еквивалент за България -819 g СО2/kWh.
 3. Стойности на показателя за енергийна ефективност на конвенционалните бойлери XL-ηwh:
 • Клас A (ηwh=122);
 • клас B (ηwh=79);
 • клас C (ηwh=54);
 • клас D (ηwh=37);
 • клас E (ηwh=34);
 • клас F (ηwh=29);
 • клас G (ηwh=26);
 • клас по-нисък от G – без етикет (ηwh=25).

Действителната консумация на електроенергия и разходи зависият от това как се използва уреда и индивидуалната цена на електроенергията. Калкулаторът няма за цел да замести етикетите за енергийна ефективност за конкретните модели бойлери, които задължително се представят на клиентите от търговците при продажба на бойлери. Калкулаторът Ви дава обща представа за потенциалните възможности за енергоспестяване, като Ви показва разликата между енергоефективен бойлер от най-висок клас и неефективен бойлер нисък клас според скалата за енергийна ефективност.

Според регламента, от 26 септември 2015 година бойлерите за подгряване на вода за битови нужди имат скала за енергийна ефективност от „A“ (най-ефективен) до „G“ (най-неефективен). Показателят за енергийна ефективност на конвенционалните бойлери  е ηwh (water heating energy efficiency), който има диапазон от стойности за всеки клас от скалата за енергийна ефективност. Изразява се в проценти и показва отношението между полезната енергия, осигурявана от водоподгревателя и необходимата енергия за нейното генериране. Вижте таблицата!

Стойности на показателя за енергийна ефективност {ηwh,% } на бойлери с обявен товаров профил XL

ηwh,%80≤ηwh<12355≤ ηwh<8038 ≤ ηwh< 5535 ≤ ηwh <3830≤ ηwh < 3527≤ ηwh < 30ηwh<27
Клас ABCDEFG

От 26 септември 2017 година с Директива за екодизайн към свързаните с енергопотреблението продукти (ErP = Energy-related Products) се въвеждат още по-високи изисквания към енергийната ефективност на топлоакумулиращите уреди.

Вижте колко енергия, пари и вредни емисии можете да спестите с друг капацитет бойлер и направете своя информиран избор!
You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish