fbpx

Калкулатор EnerGbg за климатици работещи в режим охлаждане

Може ли да се пести от климатика през лятото?

Ако използвате климатик за охлаждане през лятото в своя дом, то имайте предвид, че той също участва при формирането на месечната сметка за ток. Вижте как можете да оптимизирате тези разходи и да спестите средства, които да използвате за други цели!

Пресметнете и направете своя информиран избор!

КАЛКУЛАТОР КЛИМАТИЦИ ОХЛАЖДАНЕ

Изберете капацитет на климатика!
Изберете клас на СТАРИЯ климатик в режим на охлаждане!
Изберете клас на НОВИЯ климатик в режим на охлаждане!

Калкулаторът е универсален за всички модели климатици и има за цел да покаже ползите от замяната на стария неефективен климатик с нов енергоефективен от най-висок клас.

 1. Пресмятанията са за стандартни условия на изпитване на етикетирани битови климатични системи  до 12 kW работeщи в режим на охлаждане: Работа на климатика в режим на охлаждане общо 5385 h/годишно, от които 350 часа в режим „включен“, 221 часа в режим „термостатно изключен“, 2142 часа в режим „изключен“ и 2672 часа в режим нагряване на картера на компресора.
 2. Средна цена за ток- 0, 20 лв./kWh;
 3. Коефициент на екологичен еквивалент за България -819 g СО2/kWh.
 4. Използвани индекси на енергийна ефективност (EEI):
 • Клас A+++ (9);
 • клас A++(7.5);
 • клас A+ (6);
 • клас А (5.5);
 • клас В (5);
 • клас С (4.5);
 • клас D (4);
 • клас E (3.5);
 • клас F (3);
 • клас G (2.5)

Действителната консумация на електроенергия и разходи зависият от това как се използва уреда и индивидуалната цена на електроенергията. Калкулаторът няма за цел да замести етикетите за енергийна ефективност за конкретните модели климатици, които задължително се представят от търговците на клиентите при продажба. Калкулаторът Ви дава обща представа за потенциалните възможности за енергоспестяване, като Ви показва разликата между енергоефективен климатик от най-висок клас и неефективен нисък клас.

Ефективност на битовите климатици в режим на охлаждане

Ефективността на климатиците в режим ОХЛАЖДАНЕ се определя чрез скалата за енергийна ефективност за битови климатици до 12 кW „въздух — въздух“ от „A+++“ (най-ефективен) до „G“ (най-неефективен) в съответствие с Регламенти (ЕС) № 626/2011 от 4 май 2011 година и 206/2012 от 6 март 2012 година за битови климатични системи до 12 kW. На всеки клас от скалата за енергийна ефективност отговоря диапазон от стойности на Индекса за енергийна ефективност (EEI) (вижте таблицата).

Ефективността в режим на охлаждане се характеризира с така нареченият SEER (Сезонен коефициент на енергийна ефективност в режим на охлаждане) . Това е общият коефициент на енергийна ефективност, който отчита работата на системата през целият охладителен сезон,  и се определя като изчисления годишен охладителен товар се  раздели на годишната консумация на електроенергия, използвана за охлаждане. Вижте таблицата!

КласЕфективност в режим ОХЛАЖДАНЕ (SEER)
A+++SEER≥8.50
A++6.10 SEER<8.50
A+5.60 SEER<6.10
A5.10 SEER<5.60
B4.6 SEER<5.10
C4.610 SEER<4.60
D3.60 SEER<4.10
E3.10 SEER<3.60
F2.60 SEER<3.10
GSEER<2.60

Вижте още колко енергия, пари и вредни емисии можете да спестите като използвате калкулаторите EnerGbg 

You May Also Like

2 thoughts on “Калкулатор EnerGbg за климатици работещи в режим охлаждане

 1. хората ги интересува конкретните цени на панели, климатици , примерни модели със съответните киловати , мощност на час , а не на денонощие, най- малко ще се спести време от тел. разговори . Или ви е срам от надуте ви цени ?

  1. Здравейте, г-н Димитров! Благодаря за направените предложения! Обратната връзка е много важна за нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish