fbpx

Интернет на нещата в полза на енергийното спестяване

Какво означава изразът „Интернет на нещата“- Internet of Things или накратко IoT?

#EnerGb&Energomonitor.bg_IoTС напредването на информационните и комуникационните технологии все по-често се заговори за използване на иновативни и интелигентни начини за ефективно управление и контрол на потреблението на енергия.

Доскоро понятието „Smart home“ ни звучеше доста хипотетично, но днес всеки дом или офис може да стане интелигентен с помощта на свързаните с интернет електронни устройства, наричани също и Internet of Things (IoT) устройства.

Неограничен ресурс

Замислете се с какъв неограничен ресурс разполага вашия телефон, когато е свързан с интернет. Ами телевизорът ви? По-същия начин и вашите измервателни уреди като електромер, разходомер за газ, водомер и електроуреди могат да бъдат свързани с интернет.

Energomonitor продуктова схема
Продуктова схема. Измерване консумацията на енергия в реално време с Energomonitor

Оказва се, че наблюдението в реално време на консумацията на електроенергия, природен газ и вода, както и сметките за тези услуги вече съвсем не е мираж. Данните могат да бъдат събирани, обработвани, съхранявани, обменяни и анализирани.

Интелигентните уреди вече се предлагат и на българския пазар от Енергомонитор България, повече за уредите можете да видите тук. С уредите Енергомонитор можете да следите своята консумация, независимо къде се намирате в момента, дали сте на плажа, на работа или играете с децата си в парка.

Какво означава вашият електромер, разходомер или водомер да бъдат свързани с интернет?

Това означава да виждате на своя компютър, лаптоп, таблет или телефон в реално време енергийната си консумация, както и разходите за комунални услуги. Получавате данни за консумацията на ток, природен газ и вода. Можете да правите сравнение между консумацията си днес с тази от вчера или с друг избран от вас период от време. Разполагате с исторически данни за потребената енергия и много други ползи.

Какво още ви дават интелигентните уреди?

Алармират ви при критични ситуации

В забързаното ежедневие често се чудите дали сте изключили електроуредите или дали сте спрели крановете за вода. Често служителите в офиса забравят осветлението включено, крановете за вода отворени и водата изтича неконтролируемо. Чрез интелигентните уреди този проблем не съществува. При отклонение от стандартната консумация веднага получавате сигнал, че консумацията е извън обичайните стойности.

Изпращат ви доклади по имейл

Нямате време за преглед на вашата консумация в реално време? Няма проблем, просто задавате изпращане на вашата поща на седмични и месечни доклади, които разглеждате тогава, когато пожелаете.

Weekly Report

Осигуряват здравословна среда за живеене

Уредите Енергомонитор могат да ви информират и за неща, които не сте и предполагали че съществуват и имат значение за вашето и на вашите деца здраве. Когато допустимите норми за СО2 или влажност в помещението превишат допустимите стойности, вие получавате сигнал да отворите прозореца за да влезе чист въздух. По този начин вие живеете в една здравословна и чиста среда.

Позволяват дистанционно управление

Искате ли да можете да включите дистанционно котела за отопление на газ половин час преди да се приберете от работа и да влезете в един топъл и уютен дом?  Чрез „Интернет на нещата“ вие не само се чувствате комфортно в своя дом, но и да спестявате пари, когато не сте у дома.

Как мога да закупя уредите Енергомононитор?

Моля попълнете формата за контакт и наш представител ще се свърже с Вас за повече информация!

Запознат съм и приемам политиката за поверителност на сайта www.energbg.com.