fbpx

Още ли мечтаете за идеален дом?

Мечтания идеален дом

Всички бленуваме за дом, в който да се чувстваме уютно и комфортно, средата на живот да е хармонична и здравословна и разходите за неговата поддръжка да са минимални.

Но има ли такъв идеален дом и какъв е той?

В природата няма прави ъгли. Формата на утробата, както и жилищата на повечето животни и птици са с полусферична или сферична форма.

Звездите и планетите също са със сферична форма, без прави ъгли. Небесният купол над нас, също. В 94,8% от случаите в природата не се наблюдават ъгли или прави линии, а само заоблени форми.

Най-хармоничната форма за живот е сферичната форма – куполът. Подсъзнателно, тя се възприема като защита. Например „Идеални“ куполни форми наблюдаваме в храмовете, където още на входа всеки човек се чувства спокоен и умиротворен. Липсата на остри ъгли създава приятна чиста енергия.

Сферичната форма позволява енергиите от всички посоки да се слеят хармонично в центъра, резултатът от което е съвършен енергиен баланс. Вътрешната енергия на сферата е уникална, тъй като в нея всички основни жизнени потоци се разпределят по балансиран начин. Човекът подсъзнателно се стреми именно към такъв баланс.
Тази форма създава усещане за релакс, уют, покой, духовни преживявания, творчество, общуване с любими хора и хармония.

Златното сечение

Сферичната форма позволява максимално оползотворяване на вътрешното пространството на дома чрез прилагане принципа на златното сечение 2R=1.618. Това дава огромно предимство за организация на етажността на дома, хармонично усвояване на пространството и пълноценно оползотворяване на площта.

Кубичната форма с правите ъгли и стресът в градската среда

Пространствата в кубична форма – днешните градски помещения с прави ъгли, предразполагат към рутинна всекидневна работа, съсредоточаване, решаване на умствени задачи, но и пораждане на напрежение, конфликтност и агресия.

  • У дома – под железобетонна клетка;
  • На работа – под железобетонна клетка;
  • На улицата – в желязната кутия на метрото, колата, автобуса, трамвая.

Недостигът на влиянието на земното магнитно поле върху човешкия организъм е водещата причина за десетки патологични процеси известни като Синдром на магнитен дефицит.

Железобетонната плоча на обикновената къща с множеството си метални мрежи и арматури представлява стена за земното магнитно поле и го смущава.

Известно е, че стресът се отключва не само от предизвикателствата на ежедневието, като взаимоотношения с околните, работното място, но и от неблагоприятни екологична среда на която сме изложени ежедневно, атмосфера и условията в дома.

Според направено национално проучване от „Aлфа рисърч“ през 2017 г., 48% от българите живеещи в градските райони са подложени на стрес ежедневно. Стресът има негативен ефект от редица физически, умствени и емоционални състояния, сред които депресия, безсъние, тревожност, хранителни разстройства, алергии, зависимости и дори страхове https://trud.bg
Успоредно с това, навлизането на новите технологии с честоти във високия радиочестотен спектър като Wi-Fi (2,4 GHz) и 5G (пето поколение) в телекомуникациите, носят потенциалните рискове върху човешкото здраве и околната среда. Доказано е, че радиочестотните електромагнитни полета (RF-EMF) са вредни за хората и за природата. Това е цитат от писмото-апел на учени относно 5G, като това писмо бе изпратено до органите на Европейския съюз през 2017 г. и към този момент е подписано от вече над 200 учени и доктори от 35 държави.

Как можем да живеем по-хармонично и има ли изход от градската среда?

Да, има. Вече и в България започнаха да се изграждат устойчиви куполни къщи със сферична форма. Изражда ги българската фирма СФЕРАТА 123, която обединява висококвалифициран екип от архитекти, инженери и дизайнери, които по иновативен начин създават мечтания дом.
Звучи екзотично и почти нереално! Да, така е, но само на пръв поглед.
Оказва се, че няма нищо мистериозно и нереалистично в изграждането на такива къщи. Всичко е научно обосновано и достъпно за всеки, за който връзката с природата и здравословния и устойчив начин на живот са от първостепенна важност. Всичко останало е въпрос на професионално отношение на сплотения екип от квалифицирани специалисти на СФЕРАТА 123.

На какви условия трябва да отговаря една устойчива куполна къща?

За да се изгради висококачествена устойчива куполна къща е необходимо да се вземат предвид три основни правила, формулирани от архитекта Марк Витрувий още през I-ви век пр. христа: стабилност, полза и красота

I. СТАБИЛНОСТ (firmitas)

Единната цялостна дървена конструкция на куполната къща във формата на сфера се отличава с изключителна сеизмична устойчивост поради факта, че конструктивното натоварване се разпределя равномерно върху цялата основа. Стратодезическия купол е с осова симетрия. Черупката на купола заедно с пода се изгражда върху носеща конструкция от слоесто – слепени греди. Конструкцията се облича с влагоустойчиви OSB плоскости. За разлика от бетона, използван при строителството на много от сградите, дървото е изключително устойчиво на усуквания.  Сферичната конструкция има прекрасни аеродинамични качества- издържа на вятър до 250 км/ч. Отсъствието на прави фронтални стени спомага въздушния поток да заобикаля сферата с по-малко съпротивление. Не се създават зони на високо и ниско налягане, съответно течението около сградата е по-малко.

II. ПОЛЗА (utilitas)

Конструкцията и облицовката на куполните къщи е изцяло от естествени материали – дърво. Порестата структура на дървесината им придава добри топлоизолационни свойства. Освен това дървото подобрява вътрешния микроклимат по отношение на влажност и шумоизолиране и придава на помещенията несравними с нищо друго уют и топлина.

III. КРАСОТА (venustas)

В основата на куполната къща е заложено златното сечение или Божествената пропорция. Отношението на диаметъра към височината на купола е равно на 1,618 или съотношение 62% към 38%. Златното сечение, известно още като божествена пропорция, изразява отношение на части от едно цяло, при което по голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата.
В природата златното сечение се намира във всяко едно явление и творение:

океанската вълна, дърветата, листата, цветята, хората и затова подсъзнателно бива възприемано като красиво.

Красотата е синоним на хармония и поначало всичко в природата се намира в идеален баланс. Домът създаден съгласно златната пропорция, хармонизира обкръжаващата природа и човека.

Още предимства на куполните къщи

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Дървената конструкция на куполните къщи е много лека, което максимално облекчава фундирането. Тя също такапозволява къщите да бъдат монтирани върху най-разнообразни почва и релеф и то много по-бързо и лесно в сравнение с конвенционалното строителство. Повърхността на сферата е около ¼ по-малка от повърхността на един куб със същия обем. Това означава, че за изграждането й са необходими по-малко материали и по-кратко време.
Компактната форма на къщата позволява по-малка обща дължина на тръбните системи за отопление, климатизация, битова гореща вода и вентилация.

ЕСТЕСТВЕНО МАГНИТНО ПОЛЕ

Постоянното магнитно поле на Земята е от изключително значение за човешкото здраве. Известно е, че недостатъчното влияние на земното магнитно поле върху човешкия организъм води до синдром на магнитен дефицит, който е водеща причина за десетки патологични процеси.
Магнитният дефицит е резултат от екраниращото действие на желязото, с което човека е обграден отвсякъде в съвременния град. Желязобетонните плочи на обикновените къщи с множество метални мрежи и арматури представлява екран за земното магнитно поле и го смущава.
Животът в дървена куполна къща елиминира напълно синдрома магнитен дефицит и осигурява оптимално естествена здравословна среда за човека.

ЗДРАВОСЛОВНА СРЕДА

Благодарение на аеродинамичната форма на стените се постига естествена циркулация на въздуха. Създава се здравословен микроклимат, благотворно въздействащ върху здравето и емоционалното състояние на човека.
В основата на конструкцията на куполните къщи са заложени съвременни екологично чисти материали, като абсолютния приоритет при избора им е благотворното им въздействие върху човека.
За чистота на въздуха допринасят и материалите, от които е изградена къщата, както и интелигентната система за вентилация на помещенията. Влагоустойчивите OSB плоскости, които използваме са разработени и се произвеждат изцяло в съответствие с необходимостта от природосъобразен начин на живот, с фокус към екологичните материали. OSB плоскостите са произведени от подбрана дървесина и специални смоли, които отговарят не само на високите стандарти на екологичните сгради, а и са с нулево съдържание на формалдехид: Клас E0 (EN 120).
При хидроизолациите обикновено се използват химически вещества, като едни от най-често използваните хидроизолации на битумна основа са на базата на петролни продукти. Поради тази причина не се използват битумни керемиди.
Високото качество на външното покритие на куполната къща с дървени керемиди се реализира със сибирска лиственица, елша или канадски кедър.

Основните предимства на сибирската лиственица са:

  • Отлични показатели на звуко и топло изолация;
  • Предотвратява образуването на конденз и статично електричество;
  • Незначително отстъпва на дъба по твърдост, но го превъзхожда по якостта си, която е 96MPa срещу 94MPa на дъба. Благодарение на особения състав на смолата й, лиственицата с времето увеличава якостта си.
  • Естествено устойчива е на гниене, благодарение на сепциалното природно вещество камед. Установено е, че запечатаната със смола дървесина не пропуска въздух и вода през фугите;
  • Екологично чиста. Без използване на химикали циглите от лиственица издържат два пъти по-дълго в сравнение с друга дървесина;
  • Над 1000 години Венеция се крепи над водата благодарение на хиляди колове, направени от лиственица и забити на дълбочина 2-3м. Върху тях са изградени основите на всичките сгради.

СВОБОДА

Концепцията на куполната къща е свобода.
Огромният обем на помещенията и визуалната връзка с небето и околната природа създават много различно от познатото до сега усещане за ниски тавани и ъгли, присъстващи в повечето къщи и апартаменти.
Специфичното архитектурното решение, което българските куполни къщи предлагат позволява използване на дограма със стандартна правоъгълна форма, а на върха на купола – кръгъл прозорец.
Сферичната форма притежава самоносеща конструкция затова отпада необходимостта от вътрешни носещи и поддържащи елементи на конструкцията (колони и греди).
Отсъствието на вътрешни носещи стени дава възможност за изключително лесна промяна на вътрешното разпределение и за създаване на оригинални интериорни решения.
Сферичната форма позволява максимално сливане с околната среда.
Оригиналната форма на къщата винаги ще се откроява по специален начин.

МИНИМАЛНИ РАЗХОДИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ, ОХЛАЖДАНЕ И ВЕНТИЛАЦИЯ

Куполните къщи са енергийно ефективни. Формата е основен фактор, обуславящ рационално използване на материалите и енергийна ефективност на конструкцията. Колкото по-малка е площта на ограждащите повърхности, толкова по-голяма е енергийната ефективност. Сферата е с най-малко отношение на площта на външните стени към вътрешния обем на сградата сред всички фигури с еднакъв обем.
Това качество на куполната форма, съчетано с прецизно проектирани системи и използването на съвременни материали и технологии позволява да се минимизират разходите за климатизация до 40%.

Сферичната форма способства за осъществяването на постоянна циркулация на въздухa в купола, като по-топлия въздух не се събира в горната част на купола. През зимата въздухът става по-плътен и се движи надолу по стените към центъра. Всякакъв отоплителен уред, разположен във възходящия поток ще отоплява равномерно целия купол.

Подобно на голям рефлектор, куполът отразява и концентрира топлината, намалявайки по-естествен начин загубите през външните стени и увеличавайки енергийна ефективност. Както е известно, приблизително 75% от топлината в една сграда се губи през нейните ограждащи елементи: прозорци, стени, под, таван. Тези загуби изискват големи разходи на енергия за отопление за възстановяване на тези загуби за да се поддържа оптимално ниво на комфорт. Ето защо, отличната топлоизолация на ограждащите стени е от първостепенно значение за топлинния комфорт вътре в сградата и максималното ограничаване на загубите на енергия!
Сферичната форма няма студени ъгли, които до голяма степен да водят до загуби на топлина. За разлика от бетона, дървената конструкция на куполната къща не отнема от топлината от помещението и създава усещане за уют.
Само благодарение на формата на куполната къща са необходими с 30-40% по-малко енергийни ресурси в сравнение с обикновена къща с правоъгълни форми.

Енергийно – независими ли са Куполните къщи на СФЕРАТА 123?

За да бъде една къща енергийно-независима е необходимо да се нуждае от минимални количества енергия за отопление, охлаждане, вентилация, топла вода, осветление и електроуреди и да използва максимално собствени и възобновяеми енергийни ресурси за задоволяване на своите нужди.
Куполните къщи на Сферата 123 отлично се вписват в тези високи критерии.

КОМПАКТНА ФОРМА

За да се намалят максимално потребностите от енергия на куполните къщи, СФЕРАТА 123 извършва предварително прецизно архитектурно проектиране отговарящо на най-високите изисквания за пасивни сгради. Изчисленията се извършват със специализиран софтуер PHPP (Passiv House Planing Package). Куполните къщи проектирани по този висок стандарт задоволяват в голяма степен нуждите си от топлинна енергия от пасивни източници, като слънчевото греене, отдадената топлина от обитателите, осветлението и ел. уредите.

ОТЛИЧНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ И ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИ СТЪКЛОПАКЕТИ И ПРОЗОРЕЧНИ ПРОФИЛИ

Основната част от енергоспестяването в куполните къщи се постига посредством отличната топлоизолация, която СФЕРАТА 123 осигурява. Изграждането на куполните къщи се осъществява с най-съвременни материали отговарящи на най-високите критерии за топлопреминаване през ограждащи елементи, елиминиране на термомостовете и монтаж на енергоефективни висококачествени стъклопакети и прозоречни профили.
Топлоизолационните материали, които използваме са минерална и стъклена вата, без формалдехид в състава си използвайки иновативната технология ECOSE® Technology.
Каменната минерална вата е топлоизолационен материал, с минерален произход, произведен чрез разтопяването на вулканичните скали доломит, диабаз и базалт, при висока температура. Чрез специална центрофуга получената разтопена „лава” се разделя на влакна, които с помощта на иновативното свързващо вещество се формират в изолационни плочи.
Стъклената минерална вата принадлежи към групата на минералната вата, тъй като се формира от частици стъкло и пясък от кварц и варовик. Първичната суровина се топи при високи температура и се получава „лава”, която с помощта на въртенето на центробежни колела оформя дълги тънки влакна вата.
И в двата случая се използва свързващо вещество ECOSE® Technology, получено чрез патентован процес на преобразуване на био-вещество на основа на растителна скорбяла в инертен полимер с използване на биотехнология без добавяне на формалдехиди, феноли, акрили, изкуствени оцветители и пигменти.
Свързващото вещество ECOSE® Technology има същата функция, както и свързващото вещество, базирано на фенол-формалдехид при конвенционалните изделия от минерална вата. Осигурявайки здравина, дълготрайност и еластичност, необходими в индустрията за изолационни материали, то свързва влакната. Това е революционно научно откритие, което елиминира формалдехида и фенолите, намиращи се в традиционните свързващи вещества, използвани в различни промишлени процеси.
Минералните вати с ECOSE® Technology не приличат на другите изолации – те са със землистокафяв цвят, получен без добавяне на изкуствени бои, пигменти или акрили. Същевременно продължават да комбинират по уникален начин топлинни и звукоизолационни характеристики, както и механични характеристики с най-висок клас по реакция на огън A1 (негорими материали).
Притежават сертификат EUCEB, който гарантира пълна безопасност и биоразградимост – доказателство на безвредност за човешкото здраве. Минерална вата с ECOSE® Technology е отличена със сертификат Indoor Air Comfort Gold Standard Certificate, като част от Eurofins Indoor Air Comfort Gold стандарт за тестване и сертификационна програма, което означава, че каменната минерална вата с ECOSE® Technology допринася за подобряване качеството и чистотата на въздуха в помещенията, в които е положена.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ОТРАБОТЕНИЯ ВЪЗДУХ (РЕКУПЕРАЦИЯ) С ВИСОКО КПД ЧРЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТОПЛООБМЕННИК

За максимално ограничаване на топлинните загуби, в куполните къщи на Сферата се инсталира рекуперативна интелигентна система. Тя използва отработения в помещението въздух за затопляне или охлаждане на внесения отвън пресен въздух. Пресният, филтриран и предварително затоплен въздух се подава в спалните и дневни помещения, като от там се прехвърля в коридорите, кухните, баните и тоалетните, откъдето се изсмуква обратно и се отвежда посредством канали към топлообменника (където предава от 80% до 95% от топлоенергията си на подаваният свеж въздух, без да се смесва с него), след което се изхвърля навън. По този начин се постига оптимална вентилация, затопляне и климатизация на помещенията, без загуби на енергия. С помощта на рекуперативната инсталация на всеки 1 до 4 часа, всичкият въздух в къщата се подменя.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ

Внедряването в куполната къща на системи за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници като фотоволтаици, слънчеви колектори за топла вода, термопомпи и др., прави куполната къща реално независима от конвенционални енергийни ресурси, като може да спести от необходимите разходи за отопление и охлаждане на къщата до 90%.

ЕНЕРГО-СПЕСТЯВАЩИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ И ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА

За минимизиране на разходите за електроенергия се предвижда инсталиране на електроуреди и осветителни тела с най-висок клас на енергийна ефективност, отговарящи на изискванията за енергийна ефективност и екодизайн.

МОНИТОРИНГ В РЕАЛНО ВРЕМЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ЕНЕРГИЯ

За динамично проследяване на потреблението на електроенергия и активно и отговорно участие на обитателите в процеса на управление на енергийните разходи на куполната къща се инсталира система за онлайн мониторинг в реално време Energomonitor. Мониторинга в реално време провокира промяна в поведението на обитателите в посока енергийно спестяване и редуциране отделянето на вредни емисии в атмосферата.

Повече информация за изграждането на куполните къщи можете да видите на web сайта на производителя www.sferata123.com

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.