fbpx

До 15 000 лв. за фотоволтаик, не допускайте тази грешка!

Какво е важно да знаем при избора на мощността на фотоволтаичната инсталация?

Планът за възстановяване и устойчивост предвижда до 15 000 лв. безвъзмездно финансиране за фотоволтаични централи до 10 kW за собствено потребление, което е до 70% от необходимта инвестиция.

В стремежа си да получат повече пари, масово хората са склонни да искат максимално допустимата мощност от 10 kW и да „накичат“ с панели колкото се може по-големи площи от покрива си.

Дали обаче произведената електроенергия може да се използва на 100% и от какво зависи това?

В програмата има едно важно условие, че произведената електроенергия не може да се отдава в мрежата.

Какво означава производство на електроенергия за собствени нужди?

Производството на електроенергия за собствени нужди, без отдаване на електроенергия в мрежата, означава да има монтиран ограничител на мощността, който да не допуска връщане на енергия в мрежата. Това означава цялата произведена електроенергия да се използва на място в обекта, без да се връща в мрежата. Това е задължително условие за пускане на централата в експлоатация.

Какво обаче означава това на практика?

Ако вашето електро потребление в конкретен час на деня е 3 кW например, а вашият фотоволтаик е в състояние при достатъчно слънцегреене в същия час да произведе 10 kW, то вследствие ограничението на мощността вие губите 7 kW, защото имате ограничител на мощността. Графично това се вижда много добре на следната диаграма.

Синята диаграма показва консумацията в рамките на един ден със съответните пикове на консумация и падове, а червената линия показва производството на електроенергия от фотоволтаика, но ограничено спрямо консумацията.

Съвсем ясно се вижда как производството на електроенергия от фотоволтаика не може да надскочи линията на консумацията в текущия момент, тъй като има ограничител на мощността. По този начин именно се губи част от произведената електроенергия, което респективно води и до загуба на пари.

Какво е решението?

За да не „хвърляте на вятъра“ електроенергия, респективно пари е добре да обмислите предварително каква електроенергия ви е необходима в съответствие с инсталираните в домакинството електроуреди и техния режим на ползване. Ако нямате достатъчно електропотребление през деня бихте могли да инсталирате батерии за съхранение на произведената в излишък електроенергия и да я използвате вечер, когато фотоволтаика не произвежда електроенергия.

Ако искате да знаете как можете да получите до 15 000 лв. по програмата, без да влагате 100% собствени средства за изграждането на фотоволтаичната централа, се свържете с нас на тел. 0889969505 или чрез формата за контакт.

Запознат съм и приемам политиката за поверителност на сайта www.energbg.com.

 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.