fbpx

Кога да очакваме нов енергиен етикет?

Постигнато е споразумение за нов Енергийния етикет

Сега е необходим фокус за практическо и изпълнимо прилагане.

  • Бъдещите комуникационни кампании за енергийния етикет трябва да покажат, че предлаганите сега уреди са енергийно по-ефективни в сравнение с тези от предишните поколения.
  • Енергийния етикет трябва да продължи да подкрепя енергийната ефективност и да помогне на потребителите да намалят консумацията на енергия.
  • Обясняването на новия енергиен етикет на потребителите ще бъдат ключът към бъдещия успех.

Рамков регламент за енергийно етикетиране

Европейските институции постигнаха политическо споразумение за нов Рамков регламент за енергийно етикетиране. Новото рамково законодателство е предвидено да влезе сила по-късно тази година. То ще доведе до значителни промени в съществуващите и в бъдещите енергийни етикети, които понастоящем се прилагат към много домакински уреди. Предполага се, че нови етикети за първите продукти, домакински уреди по новото законодателство: перални машини, съдомиялни машини и хладилници – ще бъдат в магазините около 2020.

Генералния директор на CECED, Паоло Фалчиони, казва:

„Сега, след като е постигнато споразумение между институциите на ЕС, трябва да обърнем внимание и да се гарантира, че практическото прилагане ще е успешно. Уредите продължават да имат потенциал за значителен принос към целта на ЕС енергийна ефективност. На потребителите ще бъде дадена допълнително възможност да направят своя принос: това означава също така, че потребителите трябва да разберат какво се е променило и какво всъщност показва етикета за енергия „.

Г-н Фалчиони продължава:

„Съобщение за преразглеждане на етикета е основното предизвикателство сега. Всяка промяна на скалите създава потенциал за объркване сред потребителите и органите за надзор на пазара. От бъдещите комуникационни кампании, които ще проведат ЕС и държавите-членки трябва да стане ясно, че това е промяна на етикета, а не на продукта, който е станал по-малко ефективен.“

Източник: СЕСЕД България

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish