fbpx

Съдомиялни машини – етикети за енергийна ефективност

Използвате ли съдомиялна машина на повече от 10 години?

Ако е така, то имайте предвид че употребявате над 50% повече електроенергия в сравнение с енергията необходима за работа на нова съдомиялна машина от най-висок клас „A+++“ .

Съвременните съдомиялни машини клас „А+++“ например с капацитет за 6 комплекта по стандарт харчат за един цикъл на измиване 0,50 kWh ток и 7 литра вода. В този разход влиза и енергията необходима за подсушаване на съдовете.
В същото време, при миенето на съдове под течаща вода, например за едно хранене на 4-ри членно семейство, могат да се изразходят над 30 литра вода. Успоредно с това, за измиването на съдовете се използва топла вода. Това допълнително натоварва семейния бюджет, тъй като за затоплянето й се използва енергия, която също струва пари.

Мит е, че съдомиялната хаби много ток и вода и е по-евтино да мием съдовете на ръка!

Как да изберете ефективна съдомиялна?

Годишните енергийни разходи на съдомиялните машини, независимо дали са свободностоящи, или за вграждане, зависят основно от капацитета на уредите (броя комплекти, които могат да измият).

При избора на съдомиялна машина е добре да съобразите необходимия брой комплекти за измиване с броя на членовете на вашето семейство. Удачен вариант за ежедневна употреба за семейства с до 4 човека е съдомиялна машина за приблизително 4-6 комплекта. Ако вашето семейство е по-голямо или често се налага да миете много съдове, по-подходящ вариант е да си закупите съдомиялна за над 10 комплекта, вместо да пускате малката съдомиялна два или повече пъти на ден.

Съдомиялните машини за измиване на повече от 10  комплектa изразходват повече енергия от по-малките машини с капацитет под 10  комплектa!

Информация за това, колко ток и вода харчат битовите съдомиялни ни дава Етикета за енергийна ефективност.

Eтикет за енергийна ефективност на битови съдомиялни машини

Новият Етикет за енергийна ефективност на битови съдомиялни машини е въведен с регламент №1059/2010 от 28 септември 2010 г.) и има 7 класа на ефективност: оI т „A+++“ (най-ефективна) до „D“ (най-неефективна)Търговците на съдомиялни са задължени да представят информацията от Етикетите за енергийна ефективност на предлаганите от тях уреди, независимо дали се предлагат на място или онлайн. При онлайн продажби, цветът на стрелката показваща класа на енергийна ефективност, трябва да съответства на цвета в скалата за енергийна ефективност от етикета.

Класовете на енергийна ефективност на съдомиялните машини отговарят на точно определен диапазон от числови стойности – индекси за енергийна ефективност (Energy Efficiency Index -EEI).

Например: Независимо от това какъв е моделът на съдомиялната, ако съдомиялната има клас „А++“ тя има индекс за енергийна ефективност в диапазона от 50 до 56 (вижте таблицата по-долу). Индексът и капацитетът са определящи за това колко енергия ще харчи уреда. Колкото по-малко е числото на индекса, толкова по-ефективна е съдомиялна машина. Вижте таблицата с инексите на останалите класове на енергийна ефективност на съдомиялни машини!

Индекс (ЕЕI)EEI <5050 ≤ EEI < 5656 ≤ EEI < 6363≤ EEI < 7171≤ EEI < 8080≤ EEI <90EEI ≥ 90
КласA+++A++A+ABCD

С помощта на безплатния енергийния калкулатор EnerGbg можете да видите как се променя прогнозната годишната консумацията на ток за съдомиялна машина. Можете да видите също колко ще бъдат годишните ви разходи за ток и колко годишно вредни емисии ще отдели съдомиялната в района в който живеете. Към

Вижте обозначенията на Етикета за енергийна ефективност на битови съдомиялни машини!

Dishwasher calculation1. Име на производителя (бранда).

2. Модела на уреда.

3. Eнергийният клас на съдомиялната в скалата от „A+++“ (най-ефективна) до „D“ (най-неефективна).

4. Годишни разходи за ток на модела съдомиялна за стандартни условия* [kWh/годишно](kWh/annum).

5. Годишният разход на студена вода в литри (L/annum).

6. Клас на сушене след измиване на домакинските прибори в скала от А (най-ефективен) до G (най-неефективен).

7. Капацитетът на съдомиялната – максимален брой комплекти, които може да поеме и измие.

8. Излъчваният от уреда шум [dB] (децибели).

9. Годината и номера на регламента по който уреда е сертифициран.

*Стандартна консумация на енергия е за 280 стандартни цикъла на почистване със студена вода при максимален капацитет на запълване, мощност и време в режим “включена” и мощност и време в режим “изключена”.  Действителната консумация на енергия ще зависи от това как се използва уредът.

Четете информацията върху Етикета за енергийна ефективност за да разберете какви ще са вашите годишни разходи за ток и вода за избрания модел съдомиялна още преди нейното закупуване!

Още причини да предпочетете нова съдомиялна пред старата 10 годишна съдомиялна или съдомиялна втора употреба?

С напредването на технологиите, производителите инвестират все повече средства за подобряване на енергийната ефективност на битовите съдомиялни машини. Колкото по-ефективна съдомиялна използвате във вашия дом, толкова по-малко ток и вода плащате и ограничавате отделянето на вредни емисии в атмосферата.

Eco-labelТерсете знака за Екомаркировка на ЕС когато купувате съдомиялна машина за своя дом! Той показва, че конкретния модел съдомиялна е предварително тестван и отговаря на екологичните изисвания на ЕС. Повече за знака за еко маркировката на ЕС можете да прочетете тук.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish