fbpx

Перални машини – етикети за енергийна ефективност

Какво трябва да знаете за енергийната ефективност на пералните машини?

Почти всяко домакинство годишно извършва над 200 цикъла на изпиране със своята перална машина. Това са ежемесечни разходи за ток и студена вода, които то плаща.

Колко енергия и пари харчи една пералня зависи основно от нейния капацитет. Това е оптималното тегло сухото пране (в килограми), което тя може да поеме за извършване на един цикъл. Колкото по-голям е капацитетът, толкова повече ток консумира уредът. Въпреки това обаче капацитетът на уреда следва да е съобразен с нуждите на членовете на семейството. За домакинства с до четири лица в семейството, оптимален вариант е капацитет от приблизително 5 – 6 килограма. При повече членове в семейството е по-подходящо да се избере по-голяма пералня, вместо да се извършва повече от един цикъл дневно.

Колко ток харчи пералнята? 

Отговор на този въпрос ни дава Енергийният етикет на ЕС, регламент (ЕС) №1061/2010 на Комисията от 28 септември 2010 годинаЕтикетът е задължителен при продажбата на всеки модел от тези електроуреди, независимо дали се продава на място, в търговската мрежа, или онлайн. При онлайн продажби, цветът на стрелката показваща класа на енергийна ефективност, трябва да съответства на цвета в скалата за енергийна ефективност от етикета.

За перални машини скалата за енергийна ефективност е от „A+++“ (най-ефектинвна) до „D“ (най-неефективна).

Класовете на енергийна ефективност на пералните машини отговарят на точно определен диапазон от числови стойности – индекси за енергийна ефективност (Energy Efficiency Index -EEI).

Например: Независимо от това какъв е моделът на пералнята, ако има клас „А++“ пералнята има индекс за енергийна ефективност в диапазона от 46 до 52, вижте таблицата по-долу. Индексът е определящ за това колко енергия харчи уреда. Колкото по-малка е стойността на индекса, толкова по-ефективна е пералнята. Вижте таблицата с инексите на останалите класове на енергийна ефективност на перални машини!

Индекс ЕЕIEEI <4646 ≤ EEI < 5252 ≤ EEI < 5959 ≤ EEI < 6868 ≤ EEI < 7777 ≤ EEI < 87EEI ≥ 87
КласA+++A++A+ABCD

С помощта на безплатния енергиен калкулатор EnerGbg можете да видите как се променя прогнозната годишната консумацията на ток за битова перална машина. Можете да видите също колко ще бъдат годишните ви разходи за ток и колко годишно вредни емисии ще отдели пералнята в района в който живеете. Към

Вижте още обозначенията на етикета за енергийна ефективност за битови перални машини?

Четете информацията върху Етикета за енергийна ефективност за да разберете какви ще са вашите годишни разходи за ток и вода за избрания модел пералня още преди нейното закупуване!

label washers

1. Име на производителя (бранда).

2. Модела на уреда.

3. Eнергийният клас на пералнята в скалата от „A+++“ (най-ефективна) до „D“ (най-неефективна).

4. Годишните експлоатационни разходи за ток при стандартни условия [kWh/annum](kWh/годишно).

5. Годишният разход на студена вода в литри [L/annum].

6. Капацитетът на пералнята (тегло сухо пране) в килограми (kg).

7.  Класът на центрофугиране (от А – най-висок до G -най-нисък).

8. Шумоизлъчването при пране и центрофугиране в Децибели (dB).

9. Годината и номера на регламента.

Когато уредът е комбиниран, пералня и сушилня в едно (2 в 1), тогава на етикета се изписва както класа на уреда в режим пране, така и класа на уреда в режим сушене.

С напредването на технологиите, производителите инвестират все повече средства за подобряване на енергийната ефективност на битовите перални машини. Колкото по-ефективна пералня използваме в нашия дом, толкова по-малко ток и вода плащаме и ограничаваме отделянето на вредни емисии в атмосферата.

Eco-labelТерсете знака за Екомаркировка на ЕС, когато купувате перална машина за своя дом! Той показва, че моделът е тестван предварително и отговаря на екологичните изисквания на ЕС. Повече за знака за еко маркировката на ЕС можете да прочетете тук. 

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish