fbpx

Новите етикети за битови електроуреди

Нова скала от A до G

Въвежда се обща и унифицирана енергийна скала за всички продукти, подлежащи на енергийно етикетиране, включваща класове от A до G. Повече няма да има разширения с плюсове от типа „клас A+“. Също така се повишават изискванията към конкретните енергийни класове и според новите етикети съществуващите на пазара най-енергоефективни модели ще заемат основно класовете B и C.

Промените са съгласно Регламент (ЕС) 2017/1369 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2017 за определяне на нормативна рамка за енергийно етикетиране и за отмяна на Директива 2010/30/ЕС в Наредба за енергийното етикетиране на продукти, свързани с енергопотреблението.

Етикетът ще бъде свързан с новата продуктова база данни на ЕС (EPREL), посредством QR код. Базата данни предоставя на потребителите, търговците и органите за пазарен надзор допълнителна информация за етикетираните продукти.

Смяната на етикетите ще става поетапно в рамките на няколко години, като започва със следните продуктови групи през 2021 г. –

От 1 март 2021 г.

  • Битови хладилници и фризери;
  • Перални машини и перални машини със сушилня;
  • Съдомиялни машини;
  • Телевизори и електронни екрани,

От 1 септември 2021 г.

  • Светлинни източници.

За останалите групи продукти, подлежащи на енергийно етикетиране, сред които климатични инсталации, барабанни сушилни машини, прахосмукачки, бойлери за гореща вода, отоплителни уреди и др., нови етикети ще се въведат след привеждането в сила на съответните регламенти на ЕС. Очаква се това да се случи след 2022 г.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БългарскиEnglish